Aspe & Omgeving

Aan de oevers van de El Tarafa, zijrivier van de Vinalopó, verrijst Aspe el Nuevo.
Het werd in 1296 door Jaime II de Aragón veroverd. Aangezien het na de verdrijving van de Moren begin 17e eeuw werd herbevolkt door Aragonezen, spreekt men er Castiliaans.
Nu is het vooral een belangrijke verkeersslagader. Als men Aspe binnenrijdt via één van de vele toegangswegen, herkent men het meteen aan zijn wijngaarden, waar de druivensoort Aledo wordt verbouwd. Dit zijn de druiven die op Oudejaarsavond in alle Spaanse huizen worden gegeten.
Men heeft de oude stadskern opgeknapt en alleen voor voetgangers toegankelijk gemaakt. Vertrekpunt voor een wandeling is bijvoorbeeld de merkwaardige Plaza del Ayuntamiento, waar we de kerk en het art nouvea Casino aantreffen.

  

ALICANTE

Alicante bevindt zich ongeveer in het midden van de provincie maar dan aan de kust in een baai. Het heeft dan ook twee schitterende stranden. El Postiquet in het volle stadscentrum en het strand van San Juan wat meer naar het noorden. Alicante is als hoofdstad met zijn ruime 300.000 inwoners een groot handels- en diensten centrum voor de provincie. Het is prima vertoeven in het historische centrum en de straten rondom de centrale markt. Alicante heeft een internationale luchthaven

 

ELCHE

Met zijn meer dan 200.000 palmbomen wordt Elche ook wel de palmenstad genoemd. Hoewel Elche het hele jaar door het bezoeken waard is, is de beste periode in augustus, wanneer de vieringen ter ere van de Virgen de la Asuncíon (Maria Hemelsvaart) plaatsvinden. In de Basiliek van Santa Maria wordt dan het Middeleeuws drama bekend als El Misteri, opgevoerd, dat door de UNESCO tot werelderfgoed is uitgeroepen. Ongeveer 15 minuten van luchthaven Alicante en strand.

 

NOVELDA

Haar geografische ligging, midden in het vruchtbare gebied van de rivier Vinalopó heeft ervoor gezorgd dat de belangrijkste economische activiteiten o.a. het kweken van kruiden en specerijen zoals "safraan", en de teelt van druiven zijn. "Uva de mesa embolsada" (verpakte tafeldruif) Tijdens de groei verpakt men de trossen in papieren zakken zodat de oogst naar de winter toe kan worden uitgesteld. Ongeveer 20 minuten van luchthaven Alicante en strand.

 

LA ROMANA

Dit plaatsje dat in 1929 onafhankelijk werd van Novelda wordt ook wel het "dorp van de pijnbomen, het marmer en de goede wijn" genoemd. Net als in de andere dorpen van de regio is de industriële activiteit gericht op de wijnproductie en het delven van marmer. Ongeveer 30 minuten van luchthaven Alicante en strand.

 

MONFORTE DEL CID

Dit dorp met een typisch Moors uiterlijk met een wirwar van kronkelende straatjes rond de oude kerk wordt druk bezocht vanwege haar druiven en bedevaart/pelgrimstochten. Maar ook vanwege haar anijslikeur dat de basis is van de populaire drank "paloma".

 

HONDÓN DE LAS NIEVES

Deze naam heeft niets met de sneeuw te maken maar alles met de verering van de beschermheilige de "Virgen de las nieves" (maagd van de sneeuw). Hondón is gelegen in een gebied waar de "uva embolsada" (verpakte druif) wordt geteelt. Behalve deze druiven produceert Hondón ook wijn die in de lokale bodega wordt verkocht. Ongeveer 30 minuten van luchthaven Alicante en strand

 

HONDÓN DE LOS FRAILES

Dit dorp werd in 1926 onafhankelijk van het andere Hondón. Dit typische landbouwdorp waarvan 74% van de grond is bestemd voor de teelt van druiven, olijven en amandelen. Ongeveer 35 minuten van luchthaven Alicante en strand.

 

LA CANALOSA

Dit pittoreske dorpje waarbij het lijkt of de tijd heeft stil gestaan, gelegen in de Hondón vallei vindt u zeer oude maar nog steeds bewoonde grotwoningen, die van alle gemakken zijn voorzien. Ongeveer 35 minuten van luchthaven Alicante en strand